Internet providers vergelijken
Vergelijk het lekker zelf

Internetproviders zijn niet meer verplicht data te bewaren

De bewaarplicht van telefoon- en internetgegevens van Nederlands is door de rechter opgeheven

Internetproviders en telecombedrijven waren tot nog toe verplicht door de wet om communicatiegegevens op te slaan. Dit zou de politie eventueel helpen bij opsporing van delicten. Maar de rechter heeft nu bepaald dat privacy van de burgers belangrijker is.

Inbreuk op de privacy

Vorig jaar werd al bepaald door het Europese Hof van Justitie dat het opslaan van internet- en telefoongegevens, zonder verdenking, een zware aantasting is van de privacy. Dit bracht de Nederlandse providers in een lastig parket. Van de Nederlandse wet moesten ze de klantgegevens bewaren, maar van de Europese wet was dat dan weer verboden. Nu is de Nederlandse wetgeving weer conform de Europese.

Bewaarplicht

Internetproviders en telecombedrijven werden sinds 2009 verplicht om gegevens van hun klanten te bewaren. De belgegevens moesten tot een jaar bewaard worden. En de internetgegevens moesten 6 maanden bewaard worden.

Providers KPN, XS4ALL en Telfort stoppen met bewaren

De internetaanbieder KPN en haar dochterondernemingen XS4ALL en Telfort hebben al aangegeven dat ze vanaf nu geen gevens meer van hun klanten te zullen bewaren. En ook Vodafone zegt de wet te gaan volgen. Wat er met de opgeslagen data gaat gebeuren is nog niet duidelijk.