Phishing website beter voorkomen dan genezen

Phishing is het hengelen naar persoonlijke gegevens

zondag 07 juli 2013

Diverse internetaanbieders waarschuwen voor Phishing, oftewel hengelen naar persoonlijke gegevens. Via e-mails of websites die afkomstig lijken van gerenommeerde banken of bedrijven trachten criminelen u te misleiden. De inhoud gaat over een storing in hun systeem, veiligheidsprocedures etc. Uiteindelijk wordt u gevraagd om via een snelkoppeling uw gegevens te bevestigen. Zo belandt u op een pagina, die verdacht veel weg heeft van het origineel van een bank of bedrijf, maar in werkelijkheid een kopie is. Hierop wordt u om vertrouwelijke informatie gevraagd, zoals het nummer van uw creditcard of uw inloggegevens. Op die manier worden u gegevens ontfutseld die criminelen in staat stellen om controle over uw betalingsverkeer te krijgen.

U kunt zelf veel leed voorkomen door extra alert te zijn. Want de opmaak van de e-mails en websites is nauwelijks van echt te onderscheiden, maar bij de tekst lijkt er sprake van een slechte vertaling. Bovendien staat er geen, of een onpersoonlijke aanhef boven. Realiseer u dat banken of bedrijven nooit op die manier naar uw persoonlijke gegevens vragen en wees op uw hoede als er een link in het e-mailbericht staat. Beter kunt u de URL overtypen of kopiëren. Logt u toch in en blijkt de manier van inloggen anders dan normaal? Verlaat de site.

Wat opvalt als u een link opent is dat de url begint met iets wat niets te maken heeft met ing.nl, rabobank.nl of een andere officiele website. Let ook op het slotje in uw browserscherm dat een beveiligde verbinding aangeeft. Geef alleen in dat geval persoonlijke gegevens prijs. Phishing kunt u melden bij uw internetprovider.