Internet providers vergelijken
Vergelijk het lekker zelf

Illegaal downloaden neemt af

In 5 jaar tijd is het aantal Nederlanders dat illegaal tv-series, films, games of muziek downloadt sterk gedaald.

In 5 jaar tijd is het aantal Nederlanders dat illegaal tv-series, films, games of muziek downloadt sterk gedaald. In 2013 downloadde meer dan 40% wel eens iets illegaal. Inmiddels downloadt minder dan een kwart illegaal. Dit blijkt uit consumentenonderzoek van Telecompaper.

Illegaal kijken en luisteren steeds moeilijker

De daling heeft vele verschillende oorzaken. Bijna 10% van de respondenten geeft aan dat het vooral ook moeilijker is geworden om aan illegale media te komen. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken dat sommige internetproviders toegang tot illegale aanbieders als The Pirate Bay heeft afgesneden. 

Ook zijn bittorents niet meer zo in trek. Het aantal Nederlanders die gebruik maakt van deze zogenaamde peer-to-peerdiensten is gedaald van 18% tot 6%.

Streamingdiensten 

De opkomst van legale streamingdiensten is onder andere verantwoordelijk voor de daling van het aantal illegale downloaders. Het is steeds makkelijker geworden om aan legale media te komen. Spotify, Netflix en andere betaalde en gratis video- en muziekdiensten zijn steeds meer verkrijgbaar in Nederland. Bijna 15% van de respondenten van het onderzoek gaven aan dat dit een reden was om niet meer illegaal te downloaden. 

Waakhonden

Stichting Brein en andere ondernemingen die opkomen voor auteursrechten treden ook steeds harder op. In eerste instantie richten zij zich op grote illegale verspreiders. Maar mogelijk zijn zij ook oorzaak aan de daling van het aantal Nederlanders dat illegaal downloadt. 

Consumer Insights

Telecompaper heeft deze cijfers gebaseerd op een onderzoek onder bijna 10.000 eigen leden.