Internet providers vergelijken
Vergelijk het lekker zelf

Utrecht eerste stad met gigibit netwerk

In 2020 krijgt Utrecht een supersnelle internetnetwerk

Vanaf 2020 krijgt Utrecht als eerste toegang tot het supersnelle vaste gigabit-netwerk van VodafoneZiggo.

Supersnel internet

Utrechters kunnen vanaf 2020 toegang krijgen tot het vaste gigabit-netwerk van VodafoneZiggo. Het bestaande kabelnetwerk zorgt met de Docsis 3.1-technologie ervoor dat het internet niet alleen supersnel wordt, maar ook stabieler en een betere beveiliging heeft. Dit geeft niet alleen heel veel voordelen voor een standaard huishouden, maar ook bedrijven, overheids- en zorginstellingen zullen ervan profiteren. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid voor artsen om virtual reality te gebruiken om consulten te plegen met patiënten die thuis zitten.

Explosief groeiend internetgebruik

Het internet is in de afgelopen jaren explosief toegenomen. En dit zal de komende jaren alleen maar blijven groeien. Jaarlijks zal het gebruik met 40 tot 50% toenemen. Dit vraagt om meer capaciteit van het netwerk. Straks zullen internetsnelheden van 5 Gigabit downloadsnelheid en 1 Gigabit uploadsnelheid bereikt kunnen worden behaald via het nieuwe netwerk. Vergelijk dat met een snelheid van nu tussen de 150 en 200 MB. Het nieuwe netwerk is dus tot wel 5 keer sneller. Utrecht is de eerste stad die het mee gaat maken. 

Oog in Al testwijk 

In Oog in Al mogen ze de snelheid al uittesten van de internetprovider VodafoneZiggo. Een twintigtal huishoudens mogen proefkonijn spelen voor een aantal maanden. Vooral de nieuwe Docsis 3.1-technologie wordt getest. 

Kabelinternet op glasvezelsnelheid

Het klinkt bijzonder, die snelheden die VodafoneZiggo belooft, maar nieuw is het niet. Via de glasvezel zijn gigabitsnelheden al mogelijk. Nadeel hiervan is dat dit niet overal beschikbaar is. VodafoneZiggo heeft wel een kabelnetwerk waar bijna iedereen gebruik van maken. Mocht je geen glasvezel bij jou in de buurt hebben, maar wel kabelinternet van VodafoneZiggo, dan kun je in de toekomst dus ook internetten op glasvezelsnelheid, maar dan via de kabel.