Internet providers vergelijken
Vergelijk het lekker zelf

Nederlanders meeste internettoegang van Europa

Bijna alle huishoudens in Nederland hadden toegang tot internet. En hiermee loopt Nederland op kop in Europa.

Nederland en internettoegang

Uit onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) is gebleken dat 98% van de Nederlandse huishoudens toegang hebben tot internet. Het Europese gemiddelde ligt op 87%. Van de Europese landen loopt Nederland dus voorop met internettoegang. 

Top 5 landen internet

Volgens de cijfers van het CBS horen naast Nederland, Luxemburg (97%), Denemarken (97%), Finland (95%) en Zweden (95%) tot de top 5 Europese landen met de meeste huishoudens met toegang tot het internet. Het aantal huishoudens is in Nederland van 96% gestegen in 2015 tot 98% in 2017. Vooral in Zuid-Europese en Oost-Europese landen loopt het toegang tot internet achter. 

Breedbandinternet

Van al die Nederlandse huishoudens heeft bijna iedereen een breedbandabonnement. 98% van de huishoudens heeft namelijk een breedband internet. Dit is wel een aanzienlijk hoger gemiddelde dan in de rest van Europa, waar het gemiddelde breedbandverbindingen ligt op 85%.

Mobiel internet

Naast het voorlopen op vaste internetverbindingen, lopen Nederlanders ook nog eens voor op het beschikken over mobiel internet. Samen met Zweden gebruikten 87% van de Nederlanders gebruik van een mobiele internetverbinding. In 2012 was dat nog maar 55%. Van de apparaten die gebruikt worden voor mobiel internet is de smartphone het meest populair. Met 84% lopen Nederlanders behoorlijk voor op het Europese gemiddelde van 63% smartphonegebruik. Laptops en tablets werden toch aanzienlijk minder gebruikt om mee te internetten buiten de deur. 

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)