Internet providers vergelijken
Vergelijk het lekker zelf

Internetprovider kiezen - de ultieme lijst met tips

Het ultieme hulpmiddel om de juiste internetprovider te kiezen met het beste internet abonnement dat bij jou past

PDF Internetprovider kiezen downloaden voor thuisgebruik - Download Gratis de Internetprovider kiezen Tips en Trucs pdf

Het uitzoeken van een internetabonnement of een Alles in 1 abonnement is voor sommige mensen misschien ontzettend interessant maar voor de meeste van ons is het meer een noodzakelijk kwaad. Je kunt natuurlijk gewoon lekker blijven zitten waar je zit en je blijven ergeren aan de slechte internetverbinding, de hoge maandelijkse kosten of de altijd behulpzame helpdeskmedewerkers die niet verder komen dan “zit je op de wifi, ja dan moet je eerst even je computer rechtstreeks met een kabel aansluiten op de router, bel dan nog maar eens terug” of “ja u moet de computer toch echt nog een keer opnieuw opstarten. Ik snap dat u dat zojuist gedaan heeft maar doe toch nog maar eens. Bel maar terug als u hem nogmaals opgestart heeft.”.

Wat wij als gebruiker eigenlijk allemaal willen:

 • een goede internetverbinding die niet steeds wegvalt
 • een goed televisiesignaal waarbij er niet om de 10 seconden gebuffered moet worden
 • een helpdesk die ook echt helpt als wij hulp nodig hebben. Het liefste spreek je nooit iemand van de helpdesk want dat betekent dat alles op rolletjes verloopt.

Om de zoektocht naar het ideale abonnement toch wat eenvoudiger  te maken en om de juiste internetprovider te kiezen hebben wij een ultieme lijst gemaakt met punten waar je allemaal op moet letten. Stel jezelf bijvoorbeeld eens de vraag wat je echt allemaal nodig hebt.

 1. Heb ik een vaste telefoon nodig?

  Nog niet zo heel lang geleden had iedereen standaard een vaste huistelefoon. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een mobiele telefoon. Ga nou eens na hoe vaak je de vaste telefoon gebruikt en kun je deze telefoontjes niet met je mobiel doen? Ik denk dat je tot de conclusie komt dat je een vaste telefoon eigenlijk niet nodig hebt. De voordelen van het niet hebben van een vaste telefoon: - besparing in de kosten - je mist geen telefoontjes meer als je weg bent.

  Tip: neem geen vaste telefoon
 2. Hoeveel tijd zit je online en wat doe je zoal?

  Natuurlijk is het leuk om de snelste internetverbinding te hebben, het liefste met 1000 mbps (mbps staat voor MegaBit Per Seconde). Maar feit is dat het grootste gedeelte van de bevolking dit helemaal niet nodig heeft. Slechts een heel klein percentage van de internetgebruikers, denk aan de ultieme gamers en degenen die constant van alles aan het downloaden zijn, hebben baat bij deze internetsnelheden. Als je alleen maar websites bezoekt dan is het niet nuttig om voor de snelste internetverbinding te kiezen. En je ziet het er niet aan af. Bij een sportauto dan zie je daadwerkelijk een mooie auto voor de deur staan maar bij snel internet zie je helemaal niets, ja de afrekening aan het einde van de maand.

  Tip: Kies een downloadsnelheid tussen de 30 en 150 mbps.
 3. Welke soorten aansluiten heb je op jouw adres?

  Glasvezel
  Een internetverbinding via glasvezel is uiteraard erg interessant aangezien het de snelste soort verbinding is. En ook nog eens betaalbaar. Controleer even of je wel een glasvezelaansluiting op jouw adres kunt krijgen. Zo niet dan wordt dat in ieder geval gemakkelijk en kun je alle abonnementen met glasvezel overslaan.

  Kabel
  Wil je een Ziggo abonnement dan moet je een aansluiting voor een coaxkabel hebben. Houd er wel rekening mee dat je deze coaxkabel van het kabelmodem naar de mediabox laten lopen. De kabelmodem plaats je daar waar de aansluitingen het huis binnenkomen, meestal is dat in de meterkast. De mediabox komt in de buurt van de televisie te staan. Als je de televisie midden in de kamer hebt staan en het kabelmodem staat in de meterkast weet dan dat de kabel vanuit de meterkast naar de mediabox bij de televisie moet gaan lopen. Wil je geen kabels over de vloer dan moet je kijken of je de kabel via de muren kunt laten lopen of misschien wel onder de vloer.

  Tip: check welke verbindingen er op jouw adres mogelijk zijn
 4. Welke televisiezenders wil je allemaal perse hebben?

  Per aanbieder, per abonnement, kan het aantal zenders dat je standaard ontvangt verschillen. Zo krijg je bij Ziggo in het Interactieve Tv pakket standaard al de beschikking over 80 zenders. Bij Online.nl krijg je dit ook als je voor glasvezel kiest, bij een adsl verbinding zitten er standaard 29 zenders in het Digitale Televisie pakket. Sommige zenders zoals Nederland 1, 2 en 3 zitten in elk standaardpakket. Wil je wat meer zoals bijvoorbeeld wat Duitse of Engelse zenders dan zul je in de meeste gevallen een extra zenderpakket moeten nemen. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen welke zenders je wilt hebben. In ons zenderoverzicht 2020 zie je hoeveel televisiezenders je standaard krijgt per internetaanbieder. Tevens zie je hier wat het kost om het standaard zenderpakket uit te breiden of om Fox sport eredivisie en of Ziggo sport totaal in het pakket toe te voegen.

  Tabel standaard televisiezenders per provider

  Zender Pakket Aantal zenders BBC1 BBC Entertainment RTL Television Fox Eredivisie Ziggo Sport totaal Extra kosten Informatie
  Budget Alles in 1 standaard 86       € 12,99 € 14,99    
  Caiway standaard 70       € 8,50 € 14,95    
  KPN standaard 65       € 12,99 € 14,99    
  Online standaard 81         € 13,95    
  Tele2 light 34         € 15,-    
  Tele2 standaard 54         € 15,-    
  T-mobile standaard 64       € 7,50 € 15,-    
  Youfone standaard 46       € 7,50 € 13,50   *1
  Ziggo standaard 80       € 17,95 € 14,95    
   
  Budget Alles in 1 pluspakket 116       € 12,99 € 14,99 € 6,99  
  Caiway pluspakket 110       € 8,50 € 14,95 € 11,-  
  KPN pluspakket 94       € 12,99 € 14,99 € 9,99  
  Online extra 111         € 13,95 € 5,-  
  Tele2 pluspakket 80         € 15,- € 7,-  
  T-mobile internationaal 84       € 7,50 € 15,- € 3,75  
  Youfone premium 78       € 7,50 € 13,50 € 8,- *1
  Ziggo extra 125       € 17,95 € 14,95 € 12,45  
  *1 = standaard fox sport 1 in pakket
  Tip: maak een lijstje met televisiezenders die je echt wilt hebben.
 5. Prijs bepalen: hoeveel wil je maximaal per maand betalen

  Het is verstandig om van tevoren te bedenken wat je maximaal per maand voor het abonnement wilt betalen. Soms lijkt een pakket goedkoop, maar klopt dat niet helemaal. Sommige internetproviders bieden het opnemen en terugkijken van televisieprogramma’s standaard aan in het pakket terwijl je bij andere hier extra voor moet betalen. Hierdoor kan de prijs per maand snel omhoog schieten. Wij hebben daarom het internet-indexpakket samengesteld, een standaard, gemiddeld abonnement waarbij wij de prijs per maand per zender vergelijken. Dit geeft een goed beeld van het prijsniveau per internetprovider.

  Tabel internetproviders-index

  Zender Pakket Prijs 1e jaar Downloadsnelheid (50 - 100 mbps) Type aansluiting Standaard aantal zenders Prijs per maand Eenmalige kosten Aansluiten Aansluitkosten Administratiekosten   Extras
  Ziggo Internet en tv start € 631,95 50 Kabel 80 € 51,-   Monteur € 0,- € 19,95   Ziggo Sport & Vodafone mobiel korting
  KPN Hussel internet € 655,- 50 Glasvezel 65 € 52,50   Zelf installeren € 0,- € 25,-    
  Tele2 / T-mobile Zelf samenstellen € 607,50 50 Glasvezel 64 € 45,-   Monteur € 37,50 € 30,-    
  Online.nl Zelf samenstellen € 690,- 50 Glasvezel 81 € 57,50   Zelf installeren € 0,- € 0,-    
  Youfone Zelf samenstellen € 699,- 50 Glasvezel 46 € 57,-   Zelf installeren € 15,- € 0,-    
  Budget alles in 1 Zelf samenstellen € 643,- 50 Glasvezel 86 € 51,50   Zelf installeren € 0,- € 25,-    
  Caiway Zelf samenstellen € 726,- 75 Glasvezel 70 € 60,50   Monteur € 0,- € 0,-    
  Tip: staar je niet blind op de basisprijs maar klik alles aan om een totaalprijs te zien en deze te vergelijken.
  Kosten 1e jaar basispakket per aanbieder
  Kosten 1e jaar basispakket per aanbieder.
  Het basispakket bevat:
  - Downloadsnelheid 50 – 100 mbps
  - Standaard aantal zender
  - Kabel of Glasvezel
  - Eenmalige kosten
  Kosten 1e jaar basispakket extra per aanbieder
  Kosten 1e jaar basispakket extra per aanbieder.
  Het basispakket extra bevat:
  - Basispakket
  - Fox Eredivisie 1,2,3
  - Ziggo sports totaal
  - BBC1 & RTL television
  - Opnemen & uitzending gemist
  Kosten 1e jaar extreempakket per aanbieder
  Kosten 1e jaar extreempakket per aanbieder.
  Het extreempakket bevat:
  - Basispakket extra
  - Maximale downloadsnelheid (200 - 1000 mbps)
 6. Reviews lezen

  Het is een kleine moeite maar kan een groot verschil maken. Je bent vast niet de eerste die een bepaald internetabonnement wil afsluiten. Wat zijn de ervaringen van degenen die het abonnement al eerder hebben afgesloten? Uiteraard ken je deze mensen niet en weet je ook niet wat voor deze personen belangrijk is maar een algemeen beeld kun je dankzij het lezen van reviews wel krijgen. Als jij het belangrijk vindt dat de helpdesk goed bereikbaar is en je leest in het merendeel van de reviews dat mensen lang moeten wachten voordat ze iemand van de helpdesk te pakken kunnen krijgen dan kun je dat in je besluitvorming meenemen. Het is verstandig om dit mee te nemen bij de keuze voor de juiste internetprovider.

 7. Een actie is leuk maar wat wordt de maandprijs na de actie

  Nu 3 maanden 50% korting op een alles-in-1 pakket + gratis een maand lang Fox sport eredivisie! Het klinkt zo mooi maar we staren ons soms blind op aanbiedingen en acties van de diverse internetaanbieders. Het is daarom verstandig om eerst door te berekenen hoeveel je na afloop van de 3 maanden gaat betalen. Hoe lang duurt het contract dat je afsluit en wat zijn de bijkomende kosten?

  Tip: Bereken wat je uiteindelijk per jaar aan een internetabonnement kwijt bent en kijk dan wat ongeveer hetzelfde pakket bij de andere aanbieders kost.
 8. De installatie

  Om over te stappen van provider moet er het een en ander worden vervangen. Elke provider gebruikt zijn eigen apparatuur. Meestal is de installatie van de apparatuur niet zo lastig. Het kan echter voorkomen dat je een bepaalde aansluiting niet hebt en dan moet dat in orde gemaakt worden. Ben je nou niet zo heel erg handig, ben je bang dat de hele buurt zonder stroom komt te zitten als jij wat aanpast of heb je gewoon geen zin om alles te installeren dan is het wel handig om te weten of je gebruik kunt maken van een installatieservice. De meeste aanbieders bieden de mogelijkheid aan om een monteur langs te laten komen om alle apparatuur goed aan te sluiten. De vraag is echter, wat zijn de kosten om alles te laten installeren? Sommige internetaanbieders bieden deze service gratis aan maar bij andere moet je hiervoor extra betalen.

  Tabel kosten monteur per provider  

  Aanbieder Standaard Monteur Kosten monteur
  Ziggo Power promise = gratis monteur Gratis € 0,-
  Online.nl Zelf installeren Nee € 69,-
  Tele2 Zelf installeren Nee € 69,95
  KPN Zelf installeren Nee op aanvraag
  Budget alles in 1 Zelf installeren Nee *1 € 79,-
  Youfone Zelf installeren Nee *2 € 60,-
  Caiway Zelf installeren Nee € 85,-
  T-mobile Zelf installeren Nee *2 Op aanvraag
 9. Hoe lang wil je aan je contract vastzitten?

  Over het algemeen worden internetabonnementen afgesloten voor 12 of 24 maanden. Bij het berekenen van de kosten van het abonnement is het verstandig om de contractduur in het oog te houden. De prijs van een abonnement voor 24 maanden is uiteraard lager dan de prijs voor 12 maanden. Je zit dan echter wel verplicht 2 jaar aan een abonnement vast. Wil je dit niet kies dan voor het 12 maanden abonnement.

  Tip: Let bij het kiezen van een internetabonnement op de standaard contractduur.
 10. Word je huidige abonnement door de nieuwe provider opgezegd of moet je dit zelf doen?

  Wil je overstappen van provider check dan wel even of de nieuwe provider jouw huidige abonnement opzegt of dat jij dit zelf moet gaan doen. Meestal heb je 1 maand opzegtermijn, vergeet je het huidige abonnement op te zeggen en kom je daar pas achter als je nieuwe abonnement is ingegaan dan betaal je dus ineens dubbel, en dat in ieder geval voor 2 maanden, zonde van het geld.

  Tip: check de einddatum en opzegtermijn van je huidige internetabonnement.
 11. Wat zijn de mogelijkheden bij huidige aanbieder?

  Bel voor acties Bevalt je huidige abonnement je eigenlijk prima maar zie je dat een abonnement goedkoper is bij een andere aanbieder? Zeg nu niet direct je huidige abonnement op maar neem eerst contact op met je huidige aanbieder. Vaak kunnen zij je een verbeterd aanbod doen want zij willen je uiteraard niet kwijt als klant.

  Tip: neem contact op met je huidige internetaanbieder met de vraag van welke acties jij als klant gebruik kunt maken.
 12. Krijg je extra’s?

  Een jaar lang gratis Netflix, Fox eredivisie standaard in je pakket, gratis Ziggo sport. Kortom, wat zijn de extra’s die je krijgt als je een bepaald internetabonnement neemt? Pakket A kan wel duurder lijken dan pakket B maar heb je ook gekeken welke extra’s er in pakket A zitten? Stel je vindt het belangrijk om Fox eredivisie te hebben. Als deze zender nu al standaard is toegevoegd in pakket A en in B niet dan zou je de prijs van pakket A moeten vergelijken met die van pakket B + abonnement op Fox eredivisie. Is pakket dan nog steeds duurder?

  Tip: Check welke extra’s je krijgt bij welk abonnement en voor welke periode. Vergeet niet dat je na deze periode misschien alsnog moet betalen voor de extra’s.
 13. Beschikbaarheid: welke providers zijn beschikbaar op jouw adres en met welke abonnementen?

  Niet alle aanbieders hebben een landelijke dekking. Zo kun je de abonnementen van Caiway alleen in sommige delen van Nederland ontvangen. Zelfs Ziggo heeft geen landelijke dekking. In Zeeland zijn de Ziggo-abonnementen niet beschikbaar.

Streamingdiensten

Wij maken steeds meer gebruik van streamingdiensten zoals Netflix en Amazon Prime video. Het standaard televisie kijken is niet meer. Wij willen niet meer wachten totdat een bepaalde film of serie op televisie komt, wij willen het kijken als wij daar zin in hebben. Het aanbod aan streamingdiensten wordt, nu deze diensten steeds populairder worden, steeds groter. En elke dienst heeft zijn eigen topseries en films. De neiging is groot om contracten af te sluiten bij meerdere aanbieders. Voor het gebruik van deze diensten moet je echter wel extra betalen. Bij sommige internetabonnementen zit het gebruik van een bepaalde streamingdienst in het pakket. Dit kan een extra motivatie zijn om dat pakket aan te schaffen.

 1. Let op dat Netflix meestal niet in abonnement zit.

  De populairste streamingdienst is ongetwijfeld Netflix. Deze aanbieder zit niet standaard bij een abonnement van een provider inbegrepen maar soms hebben providers zoals KPN acties waarbij je tijdelijk gratis gebruik mag maken van Netflix. Vind je dit belangrijk let dan op de lopende acties en aanbiedingen.

 2. Let op dat bv HBO via Ziggo loopt.

  Wil je een populaire serie zoals Game of Thrones zien dan kan dat via HBO. De streamingdienst HBO is echter alleen maar beschikbaar via Ziggo. Dat betekend dus dat als je HBO wilt tontvangen je een abonnement bij Ziggo af zult moeten sluiten.

  Tabel Streamingdienst prijzen vergelijken
Streamingdienst Prijs per maand Loopt via:
Netflix € 7,99  
HBO € 6,95 Ziggo (movies & series)
Amazon Prime Video € 2,99  
Videoland € 8,99  
Disney+ € 6,99  
NPO Start plus € 2,95  
 1. Prijzen Internetabonnemeten

  De prijzen van de verschillende internetabonnementen kunnen per maand verschillen. Bekijk dan ook steeds eerst de laatste prijzen voordat je internetprovider kiest. Via de onderstaande tabel vind je de laatste prijzen van de abonnementen.

Aanbieder  
Ziggo Bekijk de laatste Ziggo prijzen
Online.nl Bekijk de laatste Online.nl prijzen
Tele2 Bekijk de laatste Tele2 prijzen
KPN Bekijk de laatste Ziggo prijzen
Budget alles in 1 Bekijk de laatste Budget alles in 1 prijzen
Youfone Bekijk de laatste Youfone prijzen
Caiway Bekijk de laatste Caiway prijzen
T-mobile Bekijk de laatste T-mobile prijzen

PDF Internetprovider kiezen downloaden voor thuisgebruik - Download Gratis de Internetprovider kiezen Tips en Trucs pdf

Conclusie

Al met al is het kiezen van de juiste internetprovider vooral een kwestie van nadenken over wat je echt wilt hebben en wat je wilt besteden. Reken uit wat je per jaar kwijt bent en maak op basis van deze uitkomsten een weloverwogen keuze.

Hopelijk helpt deze lijst bij het maken van de juiste keuze!

mei, 2020