Internet providers vergelijken
Vergelijk het lekker zelf

Wat kan je internetprovider zien

Je internet via een verbinding van je internetprovider, maar wat kan die eigenlijk van je zien?

Een internetprovider kan al het (onbeveiligde en niet-vergrendelde) verkeer wat via deze internetverbinding zien. Elke website die je bezoekt, en ook andere (tekstuele) data zoals WhatsApps kan een ISP zien.

Alles dankzij een IP-adres

Als je een abonnement afneemt bij een internetprovider dan gebeurt er het volgende:

  • Je internetprovider koppelt een account in zijn database aan jouw persoonsgegevens
  • Vervolgens wordt er een IP-adres aan je account gekoppeld door de internetprovider
  • Zo weet de internetaanbieder welk adres hij welke diensten (zoals internetsnelheid) hij moet aanbieden.

Met het IP-adres dat je internetprovider jou geeft, kan de provider apparaten herkennen waarmee je verbinding maakt met het internet. Alle data die je via je internetverbinding verstuurt of ontvangt op deze apparaten worden jouw account gekoppeld. In principe kan een internetprovider dus alles zien wat zien wat je (via hun internetverbinding) op het internet doet. 

Privacyregels

Gelukkig zijn er wel privacyregels waar een internetprovider aan moet voldoen, ze mogen bijvoorbeeld je browsegeschiedenis niet aan derden verkopen. Alleen in uitzonderlijke gevallen zal een internetprovider gegevens doorspelen aan bijvoorbeeld de politie of justitie. Sinds 2015 is een internetprovider niet meer verplicht om internetgebruik op te slaan. Als je wilt weten wat je ISP (internet service provider) over je weet dan heb je alle recht om dit op te vragen. 

Internetgebruik verbergen voor je internetprovider

Als je niet wilt dat je internetaanbieder weet wat je uitspookt, dan kun je gebruik maken van diensten zoals bijvoorbeeld een VPN. Je internetprovider kunt zien dat je dat gebruikt, maar het wordt dan verborgen wat je precies doet. Tegenwoordig worden steeds meer sites voorzien van beveiliging. Dit kun je herkennen aan de https in het webadres. Voor websites die in Google gevonden willen worden is dit zelfs min of meer een vereiste geworden. Dit houdt in dat alles wat je op die website doet ook beveiligt is en ook niet gevolgd kan worden door je provider.