Internet providers vergelijken
Vergelijk het lekker zelf

Voordelen van internetten via kabel boven wifi

Waarom je niet alleen moet internetten via de wifi

Je zou bijna vergeten dat je ook via een kabel kunt internetten, zo gewend zijn we aan het gebruik van wifi. Waarom zou je ook een ethernetkabel in je laptop of andere apparaat stoppen als je zonder kunt? Lees hier de voordelen van internetten via de kabel.

Het wifi-bereik in huis is vaak niet om over naar huis te schrijven. De snelle internetverbinding waarvoor je betaalt wordt, bereik je maar nauwelijks. Je kunt natuurlijk gebruik maken van allerlei wifi-versterkers in huis, maar misschien kun je ook eens denken aan de goeie oude kabel.

Eerst de nadelen van de kabel

Ethernet heeft ook nadelen; je moet een kabel leggen van de router naar het apparaat dat je wilt voorzien van een internetverbinding. En die kabel kun je niet altijd mooi wegwerken. Kan het wel, dan moet je er wel de nodige moeite voor doen: onder vloerbedekking, via kruipruimtes, achter plinten of via een gat in de muur. Daarnaast moet je voor meerdere plekken en apparaten meerdere kabels aanleggen. Met wifi is het installeren van 1 apparaat vaak voldoende, en dat wordt vaak ook nog door je internetprovider gedaan. Dan is het enige wat je moet doen het wachtwoord per apparaat invoeren. Ook is het onmogelijk om je mobiele apparaten, zoals een smartphone en tablet, te verbinden met een kabel omdat deze apparaten geen ethernetpoort hebben.

Kabel is goedkoper dan wifi

Een degelijk wifi-netwerk aanleggen in een huis, vooral een die voorzien is van dikke betonnen muren en vloeren, kost de nodige investering. Met een standaardrouter die geleverd wordt door je internetaanbieder zal niet het nodige bereik hebben. Wil je een goede router, dan moet je wel 100 euro neertellen en een versterker kost vaak 50 euro per stuk. Gezien een ethernetkabel vaak maar enkele euro’s per tientallen meters kost, kun je voor dat geld behoorlijk wat kabels neerleggen.

Kabel is sneller dan wifi

Internetten via een ethernetkabel is stabieler dan via de wifi omdat wifi nogal eens onderhevig is aan storingen. Daarnaast is de internetverbinding via de kabel ook nog eens sterker, je geniet van de volledige internetsnelheid omdat je direct aan de router verbonden bent. En bovendien is ethernet sneller dan een standaard draadloze b/g- of n-verbinding. Met een ethernetverbinding behaal je tegenwoordig standaard snelheden tot 125 megabyte per seconde. Wifi behaalt in de meest ideale situatie vaak 37,5 megabyte per seconde, wat voor gewoon surfen over het internet prima is. 

Kabel is veiliger dan wifi

Een draadloos netwerk kan gekraakt worden door iemand die zich bevindt in het bereik. Ook al zijn de netwerken vaak beveiligd, aan deze beveiliging schort het nodige. Het wijde bereik van wifi is ook gelijk een veiligheidsrisico. Deze problemen heb je met een kabel niet.

Beste oplossing: combinatie van kabel en wifi

Door gebruik te maken van zowel een ethernetverbinding en een wifi-verbinding ben je het goedkoopste uit. Sluit apparaten die je niet verplaatst, zoals desktops, televisies, digiboxen en PlayStations aan op je router met een kabel. Zo heb je de beste verbinding. Sluit ook belangrijke apparaten aan via de kabel, zoals je NAS en externe harde schijven, vanwege de veilige en stabiele verbinding.

Gebruik voor mobiele apparaten de draadloze verbinding. In een huis met meerdere verdiepingen bereik je een optimaal netwerk door met ethernetkabels je router te verbinden met een accespoint per verdieping. Zo wordt je wifi-signaal op volle sterkte uitgezonden. Een andere optie is om gebruik te maken van een powerline, die de elektriciteitskabels van je huis gebruikt als ethernetkabel.