Internet providers vergelijken
Vergelijk het lekker zelf

Vodafone en Veilig internetten willen digitale weerbaarheid jongeren verhogen

Digitale lespakket gratis beschikbaar voor middelbare scholen

Speciaal voor middelbare scholen hebben de internetprovider Vodafone en Veilig internetten een gratis lespakket beschikbaar gesteld. Het pakket Safe & Social moet de digitale weerbaarheid van de middelbare scholier verhogen. Inmiddels hebben bijna 500 van de 638 middelbare scholen het pakket in gebruik genomen.

 

Inhoud digitale lespakket

Dag en nacht zijn jongeren met hun smartphone in de weer: om in contact te blijven met hun vrienden en als invulling van vrije tijd. Omdat jongeren veel en intensief gebruik maken van hun smartphone is het handig om hen handvatten te geven hoe ze sterk staan online en hoe ze zich online gedragen. Het pakket Safe & Social bevat 4 digitale lessen: Be Strong Online, Mijn Digitale Leven, Online/Offline en Social Media. Naast het digitale pakket is er ook een online magazine met tips en achtergrondinformatie voor ouders en voor jongeren. Je vindt het gratis lespakket gratis op: www.safeensocial.nl

 

Aanleiding ontstaan lespakket

Het lespakket is in het leven geroepen om jongeren bewust te maken van wat hun online gedrag teweeg brengt en hoe ze zelf digitaal weerbaar kunnen zijn. Er is uit onderzoek gebleken dat jongeren behoefte hebben aan advies en support bij het gebruik van hun smartphone. 33% van de jongeren in Nederland heeft geen advies gehad hoe ze zich eigenlijk moeten gedragen op social media en 45% heeft nog nooit advies gehad hoe ze weerbaar kunnen zijn online. Tieners geven zelfs aan (24%) dat hun ouders wel eens wat vaker ondersteuning en advies mogen geven.

 

Hoe doet het pakket dat?

Jongeren wisselen ervaringen met elkaar uit aan de hand van een aantal voorbeelden en onderwerpen. Zo krijgen ze meer inzicht in wat hun eigen gedrag online doet en in hoe anderen zich op social media en internet gedragen. Hierbij worden ze zelf gedwongen om na te denken over hoe een ander zich voelt, wat wel en niet acceptabel gedrag is. 

 

Van wie

Safe en Social is een initiatief van Veilig internetten en Vodafone. Veilig internetten is een website waar je tips, trucs en praktische uitleg vindt over veilig internetten, zoals het verstandig omgaan met online privacy, wifi en sociale media. De internetprovider Vodafone vindt het belangrijk dat jongeren veilig en verantwoord gebruik maken van hun internetdiensten.